Ebeveynler ve Çocuklar İçin Roblox Rehberi

roblox

Sonsuz bir yaratıcılık imkanına sahip olan Roblox mobil oyunu, bu özelliğiyle çocukların oldukça fazla ilgisini çekiyor. 8 yaş üzeri çocuklarda popülaritesi oldukça artan bir oyun olan Roblox, çevrimiçi oynanıyor. Roblox’u diğer oyunlardan farklı kılan özelliği, aslında dilediğiniz oyun tasarımlarını yapabileceğiniz bir dijital bir platform olması. Ebeveynlerin de bu noktada merak ettiği pek çok konu oluyor. Bu yazıda Roblox ve çocukların oyun deneyimi hakkında birkaç bilgiyi sizin için derledik.

Çocuklar İçin Dijital Bir Sosyal Ortam

Roblox sosyal ve çok oyunculu bir deneyim sunar. Aslında Roblox, çocuğunuzun dijital ortamdaki sosyalleşme konusundaki ilk deneyimi bile olabilir. Oyuncular, bir oyun içindeki diğer oyunculara yorum yapabilir, ayrıca Roblox’ta arkadaşlarıyla sohbet edebilir. Ebeveynler, isterlerse Roblox’un sosyal özelliklerini kapatabilir. Çünkü Roblox’un sosyal özellikleri ebeveynler için bazen endişe yaratabiliyor. Fakat bir yandan da Roblox’un sosyal yönü çocukların iyi dijital alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olma fırsatı da sağlayabiliyor. 

Roblox Oynamaya Nasıl Başlanır?

Çocuklar ilk olarak Roblox’a doğum tarihleriyle kaydolur. Roblox, oyuncunun yaşına göre değişen güvenlik ve gizlilik ayarlarına sahip olduğundan, çocukların doğru doğum tarihlerini girmeleri önem taşıyor. Tüm Roblox oyunları güvenlik ve gizlilik önlemlerine sahiptir. Kullanıcı tarafından yüklenen resimler, gönderilmeden önce uygunsuz içerik açısından moderatörler tarafından incelenir. 13 yaş ve üstü oyuncular, genç oyunculardan daha fazla kelime ve kelime öbeği görebilir ve söyleyebilir, ancak uygunsuz sohbet ve kişisel bilgilerin paylaşılması yaş farketmeksizin engellenir. Ayrıca ebeveynler Hesap Kısıtlamalarını etkinleştirerek oynanabilecek oyunları kısıtlayabilir. Bunun yanı sıra oyun içerisinde kullanıcı engelleme özelliği ile sakıncalı bulduğunuz kullanıcıları engelleyebilirsiniz. Tabii ki özellikle küçük yaştaki çocukların oyuna ilk başladıklarında yetişkin eşliğinde oynamaları en güvenilir yoldur. Böylece ne oynadıklarını ve nasıl etkileşimlerde bulunduklarını gözlemleyebilirsiniz. 

Ebeveyn Denetimleri

Roblox, 12 yaş ve altındaki kullanıcılar için otomatik olarak daha kısıtlı kontroller ayarlar. Sohbet bölümü de bu kullanıcılar için daha katı bir şekilde filtrelenir. Tüm hesapların 2 faktörlü kimlik doğrulaması ve bir “Hesap PIN” i etkinleştirme seçeneği vardır. Ebeveynler bu özellikleri küçük yaştaki çocuklar için kullanabilir.

Küçük yaşlardan başlayarak, çocuklarınızla parolaları ve diğer kişisel bilgilerini gizli tutmalarının önemi hakkında konuşabilirsiniz. Çocuğunuzun sayılar, harfler ve özel karakterlerden oluşan benzersiz şifreler oluşturma ve tüm şifreleri düzenli olarak güncelleme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Roblox’u Bilgisayardan Oynamak

Roblox çocukların yaratıcılığını geliştirebilecek en iyi mobil oyunlardan birisi. Özellikle yaş bazlı ayarları sayesinde ebeveynlerin de rahatlıkla güvenebileceği bir oyun. Çocuğunuzun büyük ekranda oyun deneyimi yaşaması için Roblox’u BlueStacks ile bilgisayar ekranından da açabilirsiniz. Yaratıcılık üzerinde oldukça iyi etkileri bulunan Roblox’u büyük ekranda oynamak çocuklar için de oldukça keyifli bir deneyim olacaktır. Ayrıca BlueStacks ile tüm ebeveyn ayarlarını PC ortamında da düzenleyebilir ve çocuğunuza güvenli bir oyun deneyimi yaşatabilirsiniz. Bunun yanı sıra BlueStacks’in sunduğu bir diğer özellik olan “tuş eşleme” özelliğinden faydalanabilirsiniz. Böylece çocuğunuz için uygun olan klavye tuşları ile oyun komutlarını eşleştirebilirsiniz.